FR  |  NL  |  EN     BEL / LUX - INTERNATIONAL
myImage
Klik hier om uw
Checklist te bekijken
of te creëren

ONZE DIENSTEN

PRéMAMAN GEEFT U RAAD - aanstaande ouders

 
U hebt zopas het goede nieuws vernomen en u stelt zich heel wat vragen.

Prémaman begeleidt u maand na maand in deze unieke periode van uw leven.

Klik hieronder op de maand die u interesseert en ontdek de schat aan informatie.
 


Wat gebeurt er in uw lichaam?

Tijdens uw eerste zwangerschapsmaand voelt u de eerste veranderingen in uw lichaam: gespannen borsten, lichte slaperigheid, vermoeidheid, uw middel begint uit te zetten, uw reukzin verandert.

Op het einde van de eerste maand meet het embryo tussen 4 en 5 mm en weegt hij nauwelijks 1 gr. Zijn hersenen worden gevormd en zijn hartje klopt al.

Welke onderzoeken moet u ondergaan?

Na de bevestiging van uw zwangerschap door een zwangerschapstest en bloedonderzoek raden wij u aan een afspraak te maken met uw behandelend geneesheer of uw gynaecoloog of naar een centrum voor gezinsplanning te gaan.

Er worden urinetests gedaan en er wordt bloed afgenomen. Dankzij de urinetests kunnen de artsen zich vergewissen van de goede werking van uw nieren en nagaan of u aan suikerziekte of eventuele urine-infecties lijdt. Een bloedafname geeft een uitgebreid overzicht van uw algemene gezondheidstoestand. Met een bloedafname kan men ook nagaan of u beschermd bent tegen toxoplasmose en rodehond.

Enkele tips

 • Tegen toxoplasmose: eet geen ongewassen rauwe groenten. Draag handschoenen om in de tuin te werken, was uw groenten, laat u niet likken of krabben door een kat.
 • Laat geen radiologisch onderzoek uitvoeren tijdens uw zwangerschap. Als u naar de tandarts moet, vraag hem dan om bijzondere voorzorgsmaatregelen te treffen als hij röntgenfoto’s moet nemen.
 • Neem geen geneesmiddelen in, rook niet en drink geen alcohol.
 • Wanneer moet u uw arts raadplegen? Het is ten zeerste aangeraden elke maand uw arts te raadplegen. Ga zeker naar uw arts als uw lichaamstemperatuur meer dan 38 °C bedraagt en als u moet braken, als u bloedverlies, veel pijn of hoofdpijn hebt.
 • Kunt u aan sport doen? Ja, met mate, als u daarvoor al aan sport deed (uitgezonderd sporten met valrisico’s). Dwing uzelf niet als u zich niet lekker voelt. Rustige sporten, zoals zwemmen en wandelen, worden aangeraden.
 • Breng alles in orde bij uw ziekenfonds... Uw ziekenfonds draagt bij in de kosten van de medische raadplegingen, de kosten van de voorbereiding op de bevalling, de rekening van het verblijf in de kraamkliniek, de gezondheidszorgen voor uw baby en de vergoeding van uw zwangerschapsverlof

Wat gebeurt er in uw lichaam?

U kunt afvallen of dikker worden naar gelang van de omstandigheden. Op 6 weken heeft uw baarmoeder de grootte van een mandarijntje. U kunt dan last krijgen van enkele kwaaltjes van voorbijgaande aard: vermoeidheid, misselijkheid, extreem veel speekselafscheiding, krampen en jeuk.

Uw baby... Vanaf 2 maanden neemt het embryo een menselijke vorm aan: zijn hoofd wordt in verhouding gebracht. Zijn gelaatstrekken worden zichtbaar. Zijn ogen, mond en oren verschijnen in grote lijnen. Ook zijn benen, armen en handen zijn vaag te zien. Het skelet neemt vorm aan. De lever, maag en nieren beginnen te functioneren. Hij meet 4,5 cm en weegt ongeveer 11 gr.

Welke onderzoeken moet u ondergaan?

De eerste echografie...

Uw eerste contact met uw baby... Tijdens dit emotionele moment komt u meer te weten over zijn gezondheidstoestand en het verloop van uw zwangerschap:

 • U weet of de baby mager of mollig is.
 • U weet hoe oud hij is.
 • Het medische team controleert de goede structuur en de goede werking van de vitale organen, de goede ontwikkeling van het skelet en of de genomen maten overeenstemmen met zijn vermoedelijke leeftijd, de ligging van de placenta en of er geen sprake is van een meerlingzwangerschap.

Aan de hand van de eerste echografie kan men de datum van het begin van uw zwangerschap nauwkeurig bepalen en dus uw bevallingsdatum schatten.

Hoe verloopt een echografie? Men gebruikt een receptor die op uw buik geplaatst of vaginaal ingebracht wordt.

Waar wordt dit onderzoek gedaan? Dit onderzoek gebeurt op aanbeveling van uw gynaecoloog in zijn spreekkamer of in het ziekenhuis.

Enkele tips

Denk aan opvang voor uw baby.

Wij raden u aan kinderopvang te reserveren vanaf de 4e zwangerschapsmaand, omdat er weinig plaats is.

U hebt de keuze tussen een kinderdagverblijf, onthaalouder of minicrèche.

  Voordat u uw keuze maakt, dient u zich de juiste vragen te stellen:
 • Hoe ziet de uurregeling van mijn kinderopvang eruit?
 • Hoeveel zal mij dit kosten?
 • Moet ik zelf de maaltijden voorzien?
 • Wat gebeurt er als mijn baby ziek wordt?
 • Wat doet mijn kind tijdens de dag?
 • Zijn er educatieve spelletjes voorzien?

Wat gebeurt er in uw lichaam?

U komt enkele kilo’s aan, dus let op uw voeding. Oef! Het braken en de misselijkheid zijn voorbij. Alleen de vermoeidheid blijft... en uw borsten worden wat groter. Tijd om te rusten en u te laten verwennen.

Uw baby... Op 3 maanden wordt het embryo foetus genoemd. Hij meet ongeveer 10 cm en weegt ongeveer 50 gr. Zijn gezicht wordt fijner en de stembanden worden gevormd. Uw placenta wordt groter en speelt een voedende en beschermende rol die van essentieel belang is voor de groei van uw toekomstig kindje. Hij beweegt, draait zich in alle richtingen, slikt vruchtwater in en zuigt al op z’n duim! De geslachtsorganen krijgen structuur naar gelang van het geslacht van de baby.

Welke onderzoeken moet u ondergaan?

Het zou kunnen dat u om de 4 à 6 weken een bloedonderzoek moet laten doen om na te gaan of u geen rodehond of toxoplasmose opgelopen hebt. In de 3e maand zal er een test uitgevoerd worden om het gehalte van uw hormonen te bepalen. Zo kan men het risico op trisomie bepalen. Als de test positief is, zal men u voorstellen om tijdens de 4e maand van uw zwangerschap een vruchtwaterpunctie te laten uitvoeren.

Enkele tips

Mooi blijven

Beleef dit magische moment in alle schoonheid. Denk aan comfortabele kleding: broeken, jeans met verstelbare banden, jurken of ensembles. Raadpleeg onze catalogus om uw keuze te maken. U kunt ook langsgaan bij onze Maternity-winkels die gespecialiseerd zijn in artikelen voor aanstaande mama’s.

Vergeet uw werkgever niet in te lichten

Wanneer u loontrekkende bent, maakt u uw zwangerschap bij voorkeur bekend aan uw werkgever (op z’n laatst 8 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum) met een aangetekende brief, al of niet aangevuld met een doktersattest. Vanaf deze bekendmaking geniet u van een dubbele bescherming:

 • Men mag u geen overuren of werk opleggen dat extra inspanning vraagt.
 • Men mag u niet ontslaan tot 1 maand na uw bevallingsverlof. Tijdens deze periode mag de werkgever geen einde maken aan een contract van onbepaalde duur.

Wat gebeurt er in uw lichaam?

U beleeft uw zwangerschap steeds intenser. De misselijkheid en vermoeidheid zijn bijna weg. Uw buik wordt steeds ronder. Uw eetlust komt terug en u blaakt van energie. Uw lichaam verandert. Denk aan massages en gebruik een crème tegen zwangerschapsstriemen.

Uw baby... Op 4 maanden ontwikkelen zich de zintuigen van uw baby en wordt hij steeds gevoeliger voor aanrakingen. Hij vindt het heel aangenaam als u over uw buik streelt. Zijn lichaamsbeharing ontwikkelt zich. Zijn lichaam wordt bedekt met fijn dons, "lanugo" genaamd, dat later verdwijnt.

Welke onderzoeken moet u ondergaan?

Vruchtwaterpunctie

  U ondergaat dit onderzoek als:
 • U ouder bent dan 35 jaar
 • Er gevallen van aangeboren afwijkingen voorkomen in uw familie
 • Uw triple test van de 3e maand positief was

Men neemt met een spuit wat vruchtwater waarin de baby ondergedompeld is.

Echografie en doppleronderzoek

Om na te gaan of uw zwangerschap goed verloopt, doet men opnieuw een echografie. Een doppleronderzoek meet de snelheid van het bloed in de bloedvaten van uw baby en uw placenta. Dit onderzoek is vooral nuttig voor de opsporing van en het toezicht op vaatziekten met risico op foetaal lijden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in het 3e trimester.

Enkele tips

Kies uw kraamkliniek

Het is tijd om te beslissen waar u wilt bevallen. Waar doet uw gynaecoloog zijn bevallingen? Wanneer neemt hij vakantie? Is er wachtdienst? Welke diensten biedt de kraamkliniek aan? Wanneer en hoe moet u reserveren? Hoeveel kost dit?

Hoe bevallen?

De bevalling wordt voorbereid. Maak een afspraak met uw kinesitherapeut om na te gaan wat voor u het nuttigst is.

  Er worden steeds meer technieken toegepast:
 • Sofrologie: een methode die u in staat stelt om u te concentreren, ontspannen en in harmonie te leven met uw geest en lichaam.
 • Haptonomie: " aanraken is voelen en praten ", is de spreuk van de beoefenaars van deze techniek. Haptonomie maakt echte communicatie tussen de papa, mama en baby mogelijk. U kunt de baby in uw buik aanraken en na de geboorte gemakkelijker met hem in contact treden.
 • Yoga en zachte gymnastiek zijn andere methoden om u in alle rust voor te bereiden op de bevalling.

Wat gebeurt er in uw lichaam?

Vermijd te veel overgewicht omdat uw baby vanaf nu begint aan te komen. Als u bloedsomloopproblemen hebt, dan kunnen deze zich nu manifesteren: uw benen zwellen op en er kunnen spataders verschijnen. Draag lichte kleding zodat uw lichaam kan ademen.

Uw baby... Op 5 maanden beginnen er kleine haartjes te groeien en wordt zijn huid dikker. Hij wordt gevoelig voor geluiden, smaken en uw lichaamsbeweging!
Na 5 maanden meet uw baby ongeveer 30 cm.

Welke onderzoeken moet u ondergaan?

Er vindt een tweede echografie plaats om er zeker van te zijn dat uw zwangerschap goed verloopt. Bovendien weet u eindelijk of het een meisje of een jongen wordt: het geslacht is nu perfect bepaald en zichtbaar!

Enkele tips

 • Ga zwemmen: dit ontspant en ontlast uw rug
 • Draag geen te zware voorwerpen
 • Vermijd hoge hakken
 • Ga zitten en houd hierbij uw bovenlijf recht

Wat gebeurt er in uw lichaam?

U komt ongeveer 400 gr per week aan. Uw huid wordt steeds strakker. Hydrateer uw huid goed om zwangerschapsstriemen te voorkomen. U kunt misschien pijn voelen in uw onderbuik door bepaalde ligamenten die zich uitrekken.

Uw baby... Vanaf 6 maanden beleeft u een keerpunt in uw zwangerschap. Uw baby beweegt veel en slaapt ongeveer 20 uur per dag! Al zijn spieren en zijn zenuwstelsel ontwikkelen zich. Hij vindt het vruchtwater heel lekker! Hij reageert op de buitenwereld: strelingen, muziek en de stem van mama en papa brengen hem tot rust. Uw baby wordt steeds gevoeliger voor geluiden en aanrakingen. Uw zwangere buik wordt luidruchtig: uw baby hoort verteringsgeluiden en het kloppen van uw hart..
Op het einde van de 6e zwangerschapsmaand meet uw baby ongeveer 37 cm en weegt hij bijna 1 kg.

Enkele tips

Denk aan de komst van uw baby:

 • Bereid langzaam aan zijn garderobe en zijn eerste koffertje voor dat u meeneemt naar de kraamkliniek. Zijn koffertje moet zeker het volgende bevatten: Body’s, 2 - 3 hemdjes, 6 à 8 kruippakjes, babyslofjes en sokjes, slabbetjes, 1 knuffel, pyjama’s, luiers (als u er geen krijgt in de kraamkliniek), zuigflessen, toiletspulletjes. Maak uw keuze in onze catalogus.
 • Begin ook langzaam aan zijn kamertje klaar te maken.
 • U hebt een plaatsje gereserveerd voor uw baby in een kinderdagverblijf of bij een onthaalouder.

Uw werkgever en collega’s weten dat u zwanger bent.

U bereidt uw zwangerschapsverlof voor (of u moet misschien al rusten).

U hebt contact opgenomen met een kraamkliniek.

Denk aan het kraamgeld...

Om te genieten van het kraamgeld:

 • Dient u zich te wenden tot het kinderbijslagfonds van uw werkgever;.
 • Of tot het sociaal verzekeringsfonds als u aangesloten bent als zelfstandige.

U vraagt het formulier aan uw werkgever (als u er twee hebt, vraag het dan aan de werkgever waar u de hoogste inkomsten hebt) en een zwangerschapsattest.

Hoeveel bedraagt het kraamgeld (op 01/08/2005)?
€ 1 043,83 voor het 1e kind en € 785,43 voor het 2e kind en volgende kinderen. Het kraamgeld kan worden betaald vanaf de 7e zwangerschapsmaand. Voor meerlingen wordt het bedrag van het kraamgeld voor een 1e geboorte vermenigvuldigd met het aantal baby’s.


Wat gebeurt er in uw lichaam?

Om de placenta van bloed te voorzien klopt uw hart sneller en neemt het volume toe. Vermijd dus fysieke inspanningen en rust zoveel mogelijk. U kunt moeite hebben om in slaap te vallen.

Uw baby... Op 7 maanden is uw baby al heel mollig. Zijn huid wordt zachter en dikker. Hij krijgt wimpers die zijn ogen zullen beschermen. Hij heeft heel veel voedingsstoffen nodig. Calcium, ijzer en eiwitten zijn heel goed voor hem, want deze vitaminen dragen bij tot zijn groei.

Op het einde van de 7e maand is het tijd voor uw geboortelijst. Voorzie alles wat uw kindje nodig kan hebben tijdens zijn eerste levensmomenten (pyjama’s, zuigflessen, flessenwarmer, wandelwagen, kinderwagen, relax, allerhande meubilair...). Raadpleeg onze catalogus.


Wat gebeurt er in uw lichaam?

U denkt aan de komst van uw baby. Uw lichaam wordt steeds zwaarder. U transpireert veel. Wij raden u dus aan heel veel te drinken! Uw baby verbruikt grote hoeveelheden calcium. Zorg ervoor dat u voldoende calcium opneemt, anders gebruikt hij uw voorraad van uw tanden en beenderen!

Uw lichaam bereidt zich voor: u kunt krampen voelen in uw onderbuik omdat de beenderen van uw bekken langzaam uiteengaan om de doorgang van uw baby te bevorderen.

Uw baby... Op 8 maanden meet hij ongeveer 40 cm en weegt hij bijna 2,4 kg. Zijn spijsverteringsstelsel functioneert steeds beter en hij verbruikt meer voedsel. Zijn haar en nagels zijn gegroeid. Een witachtige en kleverige laag, "vernix caseosa", bedekt heel zijn lichaam. Hij vindt het leuk om naar zijn tenen en duim te grijpen. Al zijn ledematen zijn bijna volgroeid. Hij neemt langzaam de juiste ligging aan voor de bevalling.

Welke onderzoeken moet u ondergaan?

Om na te gaan of alles goed verloopt, wordt er een 3e echografie gedaan. Men controleert nu de ligging van uw baby en uw placenta en schat het geboortegewicht. Men gaat na of uw baby met zijn hoofd naar beneden of in stuitligging ligt, dit wil zeggen met het hoofdje naar boven. Dit kan nog allemaal veranderen tot bij de geboorte!

Enkele tips

Uw baby borst- of flesvoeding geven?

Uw baby borst- of flesvoeding geven is de eerste intieme handeling tussen u en uw baby ongeacht uw keuze. U kunt hem tedere woordjes toefluisteren, naar hem glimlachen... Voor sommige vrouwen is borstvoeding een logisch vervolg van de zwangerschap. Voor anderen levert dit meer problemen. Wij moedigen u aan om advies te vragen aan uw arts, kinesitherapeut, vroedvrouw en andere mama’s voordat u een beslissing neemt.

Als u borstvoeding wilt geven

  Voor de baby:
 • Moedermelk verschaft alle noodzakelijke vitaminen voor zijn ontwikkeling en goede gezondheid.
 • Moedermelk biedt bescherming tegen infecties en bevordert de ontwikkeling van het immuunsysteem van uw kind.
 • Op voorwaarde dat u gedurende 6 maanden uitsluitend borstvoeding geeft, is dit een uistekend middel tegen allergieën.
  Voor u:
 • Borstvoeding geven is heilzaam.
 • U kunt de vreugde van uw zwangerschap langer laten duren.
 • Alles in uw lichaam neemt op natuurlijke wijze opnieuw zijn plaats in.
 • Door borstvoeding te geven, verbruikt u de vetten die tijdens uw zwangerschap opgestapeld werden.

Denk ook... aan zijn eerste koffertje

(zie 7e maand) en uw koffer voor de kraamkliniek (borstvoedingsbeha, zoogkompressen, nachtkleed, toilettas...). Kies de toekomstige kinderarts en de naam van uw kind.


Wat gebeurt er in uw lichaam?

Het wachten duurt lang. U zult dus nog wat aankomen. U brengt wekelijks een bezoek aan uw arts. En uw baby... Hij is in theorie klaar voor zijn eerste afspraak met het leven. Hij kan zelfstandig ademhalen. Hij blijft groeien en komt tussen 20 en 30 gr per dag aan

Vanaf nu reageert hij op uw stem en die van zijn vader. Hij voelt alles wat er in uw lichaam gebeurt (vertering, ademhaling, emotie). Hij weegt tussen 3 kg en 3,5 kg en meet rondom en nabij de 50 cm.

Welke onderzoeken moet u ondergaan?

  Uw laatste doktersbezoeken vertellen u :
 • Hoe uw bevalling zal verlopen en of u bijvoorbeeld een keizersnede moet ondergaan (wanneer de baby in stuitligging ligt).
 • Wat het hartritme van uw baby is?
 • Of u al contracties hebt.

Er zijn twee soorten verdoving: een epidurale verdoving of een algehele verdoving in spoedgevallen (spoedkeizersnede, verlostang). De anesthesist voert een bloedonderzoek uit en legt u de verschillende verdovingstechnieken uit.

Enkele tips

Wanneer moet u naar de kraamkliniek vertrekken?

  Meteen naar de kraamkliniek als:
 • U vruchtwater of bloed verliest.
 • U pijnlijke en regelmatig terugkerende contracties voelt (die 1 minuut duren en om de 5 à 10 minuten terugkeren).
 • U uw baby niet meer voelt bewegen.
 • U uw bevallingsdatum bereikt hebt, maar er nog niets gebeurd is.

U blijft tussen 3 en 5 dagen in de kraamkliniek na een gewone bevalling en een week na een keizersnede.

Een epidurale verdoving in enkele woorden

Bij een epidurale verdoving wordt de plaats verdoofd waar de aanstaande mama pijnlijke contracties voelt. Met een holle naald injecteert men een verdovend product in uw rug. Er wordt een klein buisje bevestigd door de anesthesist om het product geleidelijk toe te dienen. Heel het onderlichaam is gevoelloos tijdens de bevalling. Elke epidurale verdoving is anders: alles hangt af van de hoeveelheid en de plaats waar de substantie geïnjecteerd werd en van de duur van de bevalling.

Een keizersnede

Als uw baby niet voldoende ingedaald is, zal de arts u voorstellen om een röntgenfoto te nemen van uw bekken om er zeker van te zijn dat dit niet te smal is. Als uw bekken te smal is, kan het hoofdje van uw baby er niet door. Dan is een keizersnede noodzakelijk.
Hoe gebeurt een keizersnede? Dit is een lichte chirurgische ingreep onder epidurale verdoving waarbij de baby via de buik uit uw lichaam gehaald wordt. Een keizersnede duurt ongeveer een uur.

Vergeet in de kraamkliniek het volgende niet:

 • uw trouwboekje;
 • uw boekje van uw ziekenfonds;
 • uw identiteitskaart;
 • uw inschrijvingsfiche die vanaf de 4e maand klaar is;
 • uw bloedgroepkaart;
 • uw opnamebrief als u er eentje opgesteld hebt met uw arts;
 • indien nodig, het voorschot dat gevraagd wordt door de kraamkliniek.
- © Prémaman 2013 -